Generic
Kunstmatige intelligentie voorspelt geestelijke gezondheid via onze taal
23/01/2017 | Written by: Gerard Smit
Categorized: Generic
Share this post:
Blogpost door Gerard Smit, IBM Chief Technology Officer IBM Benelux | IBM Research kwam recent met vijf voorspellingen over de impact van nieuwe technologie in de komende jaren. Daaronder ook twee voorspellingen die te maken hebben met ontwikkelingen op het gebied van health: het voorspellen van geestelijke gezondheid op basis van kunstmatige intelligentie en het opsporen van ziektes door nanotechnologie voordat mensen de symptomen al ervaren.
Het gaat volgens Gerard Smit, Chief Technology Officer van IBM Benelux, IBM Distinguished Engineer en kernlid van het IBM Academy of Technology om technologieën die moeilijk waar te nemen zijn in onze omgeving. Technologieën die nu al in de onderzoekslaboratoria van IBM ontwikkeld of getest worden en/of voortvloeien uit markttrends en maatschappelijke ontwikkelingen.
Bij de health-gerelateerde voorspellingen gaat het vooral om het voorkomen of in een vroeger stadium opsporen van gezondheidsproblemen dan de problemen oplossen wanneer ze er al zijn. Preventie dus in plaats van cure & care, waar de gezondheidszorg momenteel vooral om draait.
AI VOORSPELT GEESTELIJKE GEZONDHEID
Is het mogelijk onze mentale gezondheid te voorspellen voordat de eerste zichtbare symptomen zich voordoen? Vraagt Smit. Het antwoord kan liggen in de taal: wat we zeggen en schrijven kan over vijf jaar worden gebruikt als indicator voor onze geestelijke gezondheid en ons lichamelijk welzijn. Cognitieve assistenten en sensoren in onze smartphones en andere apparaten kunnen ‘luisteren’ om de mentale gezondheid te evalueren en waarschuwen zodra verslechtering of een terugval dreigt op te treden.
Patronen in ons woord en geschrift worden door cognitieve systemen geanalyseerd en tekenen van een vroegtijdige stadium van een mogelijke psychische aandoening gedetecteerd. Denk hierbij aan neurologische, (bijv. Huntington, Alzheimer, Parkinson) of geestelijke (depressie en psychose). Door middel van lexicale analyse (analyse van de gebruikte woorden) waren de onderzoekers in staat om aan te tonen dat de eerste persoon voornaamwoorden in relatie met negatieve emotie vaker voorkwam bij mensen met een psychose. Tegenwoordig heb je slechts 300 woorden nodig om de waarschijnlijkheid van psychose te kunnen voorspellen gebruikmakend van machine-learning technieken.
Men is nu bezig dit te repliceren en uit te breiden zodat soortgelijke technieken kunnen worden gebruikt om patiënten met Parkinson, Alzheimer, ziekte van Huntington, PTSS en zelfs gedragsvoorwaarden zoals autisme en ADHD te helpen. Cognitieve computers kunnen spraak van een patiënt of geschreven woorden analyseren om te zoeken naar “verklikker indicatoren” gevonden in taal, met inbegrip van betekenis, syntaxis en intonatie.
Actuele diagnose procedures voor de ziekte van Parkinson is zeer tijdrovend en arbeidsintensief. Onderzoekers hebben zich tot doel gesteld om geautomatiseerde instrumenten te gebruiken om de toestand van Parkinson van een patiënt te bepalen door het meten van de patiënt “logo-genesis”, de vorm en inhoud van wat ze zeggen in de loop van een gesprek, of in een stuk wat ze geschreven hebben. Maar ook door te kijken naar grammaticale patronen in spraak. Het team was in staat om de mate van ernst van de motorische disfunctie van Parkinson patiënten met 80% nauwkeurigheid af te leiden, gebaseerd op slechts 1 minuut van meningsuiting.
Breiden we de resultaten van deze metingen uit met die van wearables en andere beeldvormende systemen (bijv. MRI, CT) dan kunnen we een vollediger beeld van het individu krijgen en beter identificeren, begrijpen en de behandeling van de onderliggende ziekte te beschrijven. Het onzichtbare, zichtbaar maken.
Nanotechnologie toont ziektes vóór symptomen
Vroege opsporing van ziekten is van cruciaal belang, stelt Smit.
Wanneer we in staat zijn eerder de ziekte te diagnosticeren, hoe waarschijnlijker het is dat we het kunnen genezen of behandelen. Kunnen ziekten zoals kanker of Parkinson die moeilijk zijn op te sporen in ons lichaam te herkennen zijn voordat de symptomen duidelijk waarneembaar zijn ?
‘Nanotechnologie-detectives’ zullen ons volgens de IBM’er laten weten wanneer we onwel worden voordat we symptomen ervaren. Nieuwe technieken die kleine bio particels vinden in onze lichaamsvloeistoffen zoals speeksel, tranen, bloed, urine en zweet. Maar vastleggen en analyseren van deze bioparticles, die duizenden malen kleiner zijn dan de diameter van een menselijke haar, behoeven nieuwe apparatuur. Wetenschappers ontwikkelen een lab-on-a-chip nanotechnologie systeem die bioparticles kunnen scheiden en isoleren. 20 nanometer in diameter, een schaal die toegang geef tot DNA, virussen en eiwitten.
Deze techniek staat bekend als vloeibare biopsie, ontworpen voor beter toegankelijkheid, is comfortabeler en handiger in gebruik dan de traditionele weefsel biopsie of kanker screening technieken. We schalen een hele geheel lab terug tot een enkele “lab on a chip”. Deze technologie kan uiteindelijk worden verpakt in een handige handheld apparaat om mensen in staat stellen om de aanwezigheid van bio markers, gevonden in kleine hoeveelheden van lichaamsvloeistoffen, snel en regelmatig te meten.
Hierna kan deze informatie verzonden worden in combinatie met andere IoT-apparaten, zoals slaap monitors en slimme horloges, geanalyseerd met behulp van cognitieve systemen voor inzichten via een beveiligde cloud vanuit huis. Wanneer samen genomen, zal deze AI-gegenereerde data set ons een compleet beeld van onze gezondheid geven en ons waarschuwen bij de eerste tekenen van problemen om de ziekte te stoppen voordat het vordert.
Ontdek de mogelijkheden van IBM Watson tijdens het ICT&health Experience congres voor de zorg. Het congres vindt plaats op 26 januari a.s. in het Beatrix Theater in Utrecht. Wilt u met uw zorgcollega’s ook aanwezig zijn? Reserveer dan nu het nog kan hier uw Gratis Ticket.
IBM Chief Technology Officer Benelux - Distinguished Engineer & Reverse Historian
Is regulation enabling or hindering innovation in the financial services industry?
Anne Leslie, Cloud Risk & Controls Leader Europe, IBM Cloud for Financial Services Europe’s financial services sector is in the throes of wide scale digital transformation – a transition being accelerated by the growing adoption of digital solutions and services to help keep up with the demands of digitally savvy consumers. While there can be […]
The Digital Operational Resilience Act for Financial Services: Harmonised rules, broader scope of application
The Digital Operational Resilience Act – what and why As part of the European Commission’s Digital Finance Package, the new Digital Operational Resilience Act, or in short DORA, will come into force in the coming period. The aim of DORA is to establish uniform requirements across the EU that improve the cybersecurity and operational resilience […]
Banking on empathy
Suppose you’re owning a small boutique wine shop and have gone through two difficult years because of the Covid-19 pandemic. As the pandemic seems to be on its way back, it is time to revitalize the shop. And this causes direct a huge challenge: the wine stock needs to be replenished but you have used […]