Generic

Blockchain versterkt vertrouwen in supply chain

Share this post:

Blogpost door Ronald Teijken, blockchainspecialist bij IBM.

Blockchain versterkt vertrouwen in supply chain

Ieder afgewerkt product heeft een eigen verhaal. Voor het in de winkelrekken ligt, heeft het vaak al een lange tocht door de complexe supply chain  op zitten. Nieuwe regels dwingen producenten een hoge mate van transparantie in die supply chain in te bouwen. Maar ook de consument verwacht steeds meer helderheid. Ze willen zeker zijn dat hun sportschoenen op verantwoordelijke wijze werden gemaakt, dat hun appels er geen bootreis van duizenden vervuilende kilometers hebben opzitten.

 

Blockchain technologie biedt een hoop kansen voor andere sectoren en toepassingsgebieden, waaronder supply chain management.

 

Blockchain kan helpen

Menig supply chain manager worstelt met het inbouwen van de nodige transparantie en authenticiteit in hun ketenbeheer. Blockchain kan daar bij helpen. Het principe van een met alle betrokkenen gedeelde database, die veilig, open en controleerbaar is en zonder gecentraliseerde operator kan bestaan, klinkt dan ook als muziek in de oren. Het principe van blockchain bestaat erin dat digitale transacties plaats kunnen vinden op een manier die veilig en verifieerbaar is – zonder één specifieke betrokken partij de kans te geven met die digitale informatie te knoeien.

Gedroomde technologie

Door ieder deel van de blockchain versleuteld aan het vorige deel te linken, creëer je een in steen gebeiteld (of althans in code versleuteld) logboek van alle transacties die plaatsvonden. Dat maakt de blockchain, door zijn openheid en controleerbaarheid, de gedroomde technologie om het hoofd te bieden aan de uitdagingen die komen kijken bij het managen van complexe, wereldwijde supply chains.

Real time data

De sleutel tot transparantie hier is de decentralisatie van real-time data. Hierdoor is niet meer één enkele instantie baas over de controle van de keten, en dat verhelpt heel wat zaken die het proces anders zouden vertroebelen. Naast bias worden ook belangenconflicten en selectieve vrijgave van gegevens vermeden. Bovendien is het systeem veel beter bestand tegen aanvallen van buitenaf – bijvoorbeeld via omkoping, social engineering of gerichte hacks, bijvoorbeeld.

Traceren herkomst producten

De blockchain zorgt voor de nodige transparantie. In een wereld waarin de mondige consument steeds meer invloed heeft op de bedrijfsactiviteiten van producenten zou dat een no-brainer moeten zijn. Het laat consumenten toe geïnformeerde beslissingen te maken, en aan overheden geeft het de mogelijkheid om gemakkelijk en snel betrouwbare informatie op te vragen, zelfs over een erg verre schakel in de supply chain. In dat opzicht heeft blockchain het potentieel om de herkomst van producten veel efficiënter en effectiever te traceren en te certificeren.

Vele toepassingen mogelijk

Een systeem als hierboven beschikt inherent over betrouwbare informatie rond essentiële elementen in de supply chain – zoals ethische standaarden, herkomst en echtheid. Al die informatie kan zo mogelijk geverifieerd worden door een met smartphone leesbare QR-code op het product. En aangezien in een blockchain elke vorm van digitale eigendom (of eigendomsbewijs) kan worden opgenomen, strekken de toepassingen zich nog veel verder uit dan het bovengenoemde supply chain voorbeeld: uiteraard de voor de hand liggende fintech toepassingen, maar ook wanneer het aan komt op bijvoorbeeld landregistratie, beheer van intellectueel eigendom en het Internet of Things.

Ga voor de laatste stand van zaken omtrent Blockchain naar deze pagina.

Business Partner Manager Netherlands @ IBM for Asset management, Internet of Things, Supply Chain and AI.

More stories

Is regulation enabling or hindering innovation in the financial services industry?

Anne Leslie, Cloud Risk & Controls Leader Europe, IBM Cloud for Financial Services Europe’s financial services sector is in the throes of wide scale digital transformation – a transition being accelerated by the growing adoption of digital solutions and services to help keep up with the demands of digitally savvy consumers. While there can be […]

Continue reading

The Digital Operational Resilience Act for Financial Services: Harmonised rules, broader scope of application

The Digital Operational Resilience Act – what and why As part of the European Commission’s Digital Finance Package, the new Digital Operational Resilience Act, or in short DORA, will come into force in the coming period. The aim of DORA is to establish uniform requirements across the EU that improve the cybersecurity and operational resilience […]

Continue reading

Banking on empathy

Suppose you’re owning a small boutique wine shop and have gone through two difficult years because of the Covid-19 pandemic. As the pandemic seems to be on its way back, it is time to revitalize the shop. And this causes direct a huge challenge: the wine stock needs to be replenished but you have used […]

Continue reading