Generic
Een digitale overheid stelt haar data open
23/04/2015 | Written by: Think Blog redactie (0cB)
Categorized: Generic
Share this post:
Digitale diensten nemen een steeds belangrijker positie in ons leven in. Steeds meer commerciële producten en diensten zijn online snel en gemakkelijk verkrijgbaar.
Om de concurrentie voor te blijven maken bedrijven de consument in toenemende mate tot het middelpunt van hun denken en doen. Zij proberen de behoeften van de consument steeds beter te doorgronden en gebruiken inzichten uit data-analyse om de consument op zijn wenken te bedienen. Vanuit deze ervaringen verwacht de burger eenzelfde dienstbare opstelling ook van de overheid. De overheid concurreert niet zoals het bedrijfsleven dat doet, maar haar succes kan op andere manieren gemeten worden. Bijvoorbeeld op basis van hoe haar betrokkenheid ervaren wordt door burgers en bedrijfsleven, en hoe betrokken deze groepen zich bij de overheid voelen. Het digitale tijdperk geeft de overheid de kans de relatie met de burger en het bedrijfsleven te verbeteren, maar dan moet de overheid die relatie eens goed tegen het licht houden.
Optimaliseer dienstverlening met behulp van data
“Digitaal zijn” betekent voor de overheid dat zij snelle en transparante toegang tot informatie moet waarborgen. Om de relatie met burgers en bedrijfsleven verder op niveau te brengen, en om haar dienstverlening te optimaliseren, zal de overheid bruikbare data goed moeten beheren, gebruiken en beschikbaar stellen. Afnemers van overheidsdiensten verwachten dat overheidsorganisaties “betrokken” zijn en snel reageren wanneer dat gewenst is. Bovendien verwachten ze dat dat op een transparante en degelijke manier gebeurt. Wil de overheid een dergelijke snelle reactie paraat hebben, dan is het van vitaal belang dat ze aan goed datamanagement doet. Niet in de laatste plaats omdat enorme hoeveelheden data ongestructureerd en aan real-time veranderingen onderhevig zijn.
Publieke data ter beschikking voor burgers en bedrijfsleven
De overheid heeft er belang bij data op een transparante manier open te stellen. Met publiek beschikbare data ontstaat de mogelijkheid om zelf de dienstverlening van de overheid te toetsen en zo te bepalen of publieke diensten op behoeften aansluiten en van voldoende kwaliteit zijn. Het opent ook de mogelijkheid om data te benutten door er nieuwe waarde – in de vorm van gebruiksgemak, of met de data vorm te geven nieuwe toepassingen – aan te onttrekken. Een goede stap is het beter beschikbaar maken van data in een vorm waarin ze door gebruikers kunnen worden begrepen, uitgewisseld en gecombineerd met ándere data in eigen applicaties. Transparantie behelst niet alleen toegang tot publieke data, ook de beschikbaarheid van data in een open en bruikbare vorm is van belang.
Doet de overheid hier dan niets aan? Ter geruststelling: er zijn allerlei goede initiatieven gesignaleerd, sommige lopen zelfs al een tijdje. De overheidsportal data.overheid.nl, de wijze waarop het CBS datasets open maakt, de experimenten in steden als Amsterdam en Rotterdam (en niet alleen die), allemaal bewegingen in de goede richting. Zie ook de Visie Open Overheid en het bijbehorende Actieplan van het Ministerie van BZK, dat een aantal van deze initiatieven verbindt. De tijd lijkt daarmee rijp voor een doorgroei naar verdere professionalisering. Positieve ontwikkelingen verdienen een steun in de rug.
Meer transparantie en digitalisering van data kan bijdragen tot meer vertrouwen in, en betrokkenheid bij, de overheid. En aan bloeiende economische initiatieven. Daarbij wordt ermee gewerkt aan een betrouwbare overheid, omdat er inzicht kan worden verschaft in de totstandkoming van beslissingen. In dit digitale tijdperk hebben zowel de overheid als de burgers en het bedrijfsleven behoefte aan tijdige toegang tot relevante informatie om goede acties uit te kunnen voeren op basis van de juiste inzichten.
Bookmark deze pagina voor de volgende blog over hoe Big Data betere inzichten gaat geven in het gedrag en de verwachtingen van de burgers.
_________________________________________________________________________
Rob Nijman leidt IBM’s rijksoverheids-business in Nederland. Hij heeft ruim vijfentwintig jaar ervaring in de ICT-industrie. De laatste 15 jaar zag hij het als zijn hoofdtaak om het Nederlandse overheids-ICT-beleid zowel op beleids- als implementatieniveau op de voet te volgen en waar van toepassing te vertalen naar zakelijke kansen voor IBM.
Als vertegenwoordiger van IBM denkt Nijman graag ‘van buiten naar binnen’, waarbij hij een scherp oog heeft voor ontwikkelingen rond de ‘Informatiemaatschappij’. Een tweede belangrijk aandachtspunt van Rob zijn de veranderagenda’s van de overheid zelf, waarin ICT gezien wordt als een cruciaal instrument om een slankere, maar ook beter functionerende overheid te bewerkstelligen. Hij wordt regelmatig uitgenodigd om, samen met anderen vanuit de overheid, bedrijfsleven en wetenschap, te reflecteren op genoemde onderwerpen.
Nijman studeerde aan de Universiteit van Amsterdam af als bioloog (ecoloog), met aanvullende vakken op gebieden als informatica, politicologie en openbaar bestuur. Hij ontving post-doctoraal onderwijs aan instituten als INSEAD en Boston University.
Is regulation enabling or hindering innovation in the financial services industry?
Anne Leslie, Cloud Risk & Controls Leader Europe, IBM Cloud for Financial Services Europe’s financial services sector is in the throes of wide scale digital transformation – a transition being accelerated by the growing adoption of digital solutions and services to help keep up with the demands of digitally savvy consumers. While there can be […]
The Digital Operational Resilience Act for Financial Services: Harmonised rules, broader scope of application
The Digital Operational Resilience Act – what and why As part of the European Commission’s Digital Finance Package, the new Digital Operational Resilience Act, or in short DORA, will come into force in the coming period. The aim of DORA is to establish uniform requirements across the EU that improve the cybersecurity and operational resilience […]
Banking on empathy
Suppose you’re owning a small boutique wine shop and have gone through two difficult years because of the Covid-19 pandemic. As the pandemic seems to be on its way back, it is time to revitalize the shop. And this causes direct a huge challenge: the wine stock needs to be replenished but you have used […]