Generic

De cloud als efficient winkelcentrum

Share this post:

Rob Pennock, Cloud Expert bij IBM Benelux

Rob Pennock, Cloud Expert bij IBM Benelux

In Nederland zijn we er niet zo aan gewend. Maar wie wel eens over de grens komt, kent ze vast: de luxe winkelcentra met de mooiste winkels, makkelijk toegankelijk vanaf de snelweg, grote parkeerplaatsen, een eigen mobiele app als wegwijzer. Zulke winkelcentra met premium-beleving zijn nu ook online verschenen. Grote ICT-leveranciers bieden hun diensten via appstores inmiddels op een totaal nieuwe manier aan, maar het wordt pas echt luxe winkelen als je er álles kunt halen: niet alleen software, maar ook de bijbehorende infrastructuur en platforms. Oftewel: alle IT as-a-service.

In een samenleving waarin het zakendoen steeds meer in de cloud plaatsvindt, is het zaak dat leveranciers hun aanbod daarop aanpassen. Of het nu gaat om analytische software, ontwikkelplatforms voor apps of de hardware waar het allemaal op draait, de cloud levert het: direct, door de gebruiker op maat samengesteld en zonder hoge kosten vooraf. Diverse ICT-leveranciers zijn daarom hard bezig geweest met het ombouwen van hun producten tot apps.

One-stop shopping in de cloud

Die zijn inmiddels verkrijgbaar via tal van appstores. Veel softwareleveranciers beschikken over zo’n online-winkel en bieden daarnaast hun apps aan via een online-winkelcentrum als Pilvi. Maar voor de shopper ishet een stuk praktischer als het principe van one-stop shopping voor echt álle IT opgaat. Dus niet alleen de apps, maar ook de hardware waar ze op draaien of de services voor het onderhoud.

Op die manier creëer je de winkelervaring die we ook tegenkomen in de luxe winkelcentra aan de rand van de stad: een plaats waar je als marketeer, financieel specialist, IT-manager of applicatieontwikkelaar wilt zijn om via je pc, tablet of smartphone naar hartenlust te shoppen naar oplossingen voor ál je zakelijke behoeften. De ‘winkelervaring’ die je aangeboden krijgt, hangt daarbij bovendien af van de rol die je in jouw organisatie hebt. Maar wat die rol ook is, wat je zoekt is eenvoudig te vinden, te begrijpen, te bestellen, uit te proberen en te kopen.

Vier eisen

Om die persoonlijke winkelervaring te creëren, moet een marketplace in de cloud aan vier eisen voldoen:

• een op rollen gebaseerde aanpak: appstores zijn vaak gericht op grote, ongedefinieerde groepen. Zinvoller is het om je op specifieke groepen te richten, zoals algemeen management, IT-management en ontwikkelaars. Elke bezoeker van de store krijgt op die manier een heldere navigatie aangeboden, met tips op maat over de producten en diensten die hij uit het schap kan halen of met elkaar kan combineren om een unieke applicatie te creëren die bij zijn bedrijfsproces past.

• variatie: in veel appstores ligt de focus op één type service, maar voor het echte one-stop shopping dat een winkelcentrum biedt, is een brede variatie aan clouddiensten nodig. Dus niet alleen software-as-a-service, maar ook infrastructure-as-a-service en platform-as-a-service.

• gecombineerde expertise: een succesvol online-winkelcentrum draait op de gebundelde expertise van alle aanbieders. Juist die kennis zorgt ervoor dat de apps op een effectieve manier met elkaar kunnen worden gebundeld en daarmee echt aansluiten op de bedrijfsprocessen van elke potentiële shopper.

• een gemeenschappelijke broedomgeving: gebundelde kennis krijgt pas concreet vorm in een gezamenlijke ontwikkelomgeving voor nieuwe apps. Die bestaat niet alleen online, maar zeker ook offline, in ‘ontwikkelgarages’ waar developers gezamenlijk nieuwe ideeën kunnen uitbroeden.

Van hybride omgeving naar werken met apps

Met de komst van zulke marketplaces geven ICT-leveranciers invulling aan een trend die al langer gaande is. Volgens onderzoeksbureau Gartner blijft de cloudmarkt de komende tijd flink groeien: zo’n 80 procent van alle organisaties is van plan om dit jaar gebruik te gaan maken van cloudoplossingen. Het zelfbedieningsconcept van een marketplace stelt deze organisaties in staat via een hybride omgeving naadloos te migreren naar het werken met apps.

De cloud kan ICT-diensten op een heel eenvoudige manier bij mensen voor de deur afleveren, helemaal aangepast aan hun wensen, zonder dat de leverancier zelf een miljoen productvariaties hoeft te creëren. In plaats daarvan kan ICT nu worden aangeboden op dezelfde manier als in een luxe winkelcentrum: met nadruk op gemak, kwaliteit en beleving. En met dezelfde vanzelfsprekendheid als waarmee je na dag winkelen tevreden naar huis rijdt, je tassen gevuld met mooie dingen.

More stories

Is regulation enabling or hindering innovation in the financial services industry?

Anne Leslie, Cloud Risk & Controls Leader Europe, IBM Cloud for Financial Services Europe’s financial services sector is in the throes of wide scale digital transformation – a transition being accelerated by the growing adoption of digital solutions and services to help keep up with the demands of digitally savvy consumers. While there can be […]

Continue reading

The Digital Operational Resilience Act for Financial Services: Harmonised rules, broader scope of application

The Digital Operational Resilience Act – what and why As part of the European Commission’s Digital Finance Package, the new Digital Operational Resilience Act, or in short DORA, will come into force in the coming period. The aim of DORA is to establish uniform requirements across the EU that improve the cybersecurity and operational resilience […]

Continue reading

Banking on empathy

Suppose you’re owning a small boutique wine shop and have gone through two difficult years because of the Covid-19 pandemic. As the pandemic seems to be on its way back, it is time to revitalize the shop. And this causes direct a huge challenge: the wine stock needs to be replenished but you have used […]

Continue reading