Generic
eCall vermindert aantal verkeersdoden
30/12/2014 | Written by: Think Blog redactie (0cB)
Categorized: Generic
Share this post:
Automatisch noodoproepsysteem vanaf oktober 2017 verplicht in EU
Een auto die het kanaal inrijdt, een nachtelijk ongeluk waarbij de bestuurder ongemerkt overlijdt in de berm, een onwel geworden automobilist die frontaal tegen een boom botst ‒ enkele recente dodelijke verkeersongevallen waar snelle hulp het verschil had kunnen maken. Met eCall kunnen hulpdiensten ongeveer 50-60% sneller ter plaatse zijn. Daarom moet vanaf oktober 2017 elk nieuw type auto in Europa uitgerust zijn met dit noodoproepsysteem. Zo kunnen we het aantal Europese verkeersdoden met ongeveer 2.500 per jaar verminderen.
Vindt er een ongeluk plaats? Dan stuurt eCall automatisch een bericht naar de centrale hulpdienst met de belangrijkste gegevens, zoals de locatie en het aantal inzittenden. eCall werkt via on board units met chiptechnologie van onder andere NXP Semiconductors en op basis van IBM-software. Bij een ongeluk stuurt de eCall-unit via een interne sim-kaart en het mobiele telefoonnetwerk automatisch een databericht naar het nationale hulpdienstcentrum. Deze Minimum Set of Data (MSD) bevat onder andere de GPS-locatie, het chassisnummer en de rijrichting. Daarnaast belt eCall automatisch het Europese noodnummer 112. De bestuurder hoeft hier niets voor te doen – vaak is hij daar ook niet toe in staat na een ongeluk. Wordt een bestuurder opeens onwel, dan kan hij ook handmatig eCall in gang zetten door op de noodknop te drukken. Per 1 oktober 2017 verplicht de Europese Unie (EU) autofabrikanten om elk nieuw voertuig te voorzien van eCall. 112-alarmcentrales moeten 1 april 2017 klaar zijn voor eCall. Het systeem is inmiddels uitvoerig getest in de hele EU.
Veel auto’s met eCall gebruiken IBM-software voor de gegevenstransitie naar de back-office en analyseren van deze autodata. “Dat is niet voor niets, want eCall bevindt zich in het hart van onze strategie: innovatie op basis van Big Data, Analytics en Mobile”, zegt Eric-Mark Huitema, Global Manager Smarter Transportation bij IBM. “Daarnaast zet IBM haar kennis en ervaring van oudsher graag in voor projecten met een duidelijke maatschappelijke meerwaarde.” IBM ziet veel toekomstmogelijkheden voor connected car-functies op basis van eCall-technologie. “Bijvoorbeeld opt-in-diensten voor preventive maintenance, het aan de overheid doorgeven van gaten in de weg of melden van potentieel gevaarlijke verkeersituaties zoals mogelijk overstekende schoolkinderen.”
Stand van zaken
Eerder was 1 oktober 2015 de datum waarop Brussel eCall verplicht stelde voor nieuwe autotypes. Deze datum is onlangs verplaatst naar 1 oktober 2017. “Veel autofabrikanten zijn al intensief bezig met eCall. Wij weten dat verschillende producenten eCall-diensten nu al, dus ver voor 1 oktober 2017, aanbieden”, zegt Maurice Geraets, Directeur New Business bij NXP Semiconductors. De EU juicht deze ontwikkeling toe – hoe eerder, hoe beter. Met eCall bespaart Europa naar schatting namelijk 26 miljard euro op jaarbasis. Daarvoor zijn volgens Geraets drie hoofdreden. “Door eCall zijn er minder verkeersdoden. Daarnaast dalen de zorgkosten aanzienlijk. Tot slot verbetert de verkeersdoorstroming omdat na een ongeluk de weg sneller weer vrij is.”
“Het Ministerie van Veiligheid en Justitie overweegt deelname aan een Europees project dat er voor moet zorgen dat de 112-centrale op tijd is aangepast voor de ontvangst en afhandeling van eCall. Het project richt zich vooral op het verbeteren van de ICT-infrastructuur bij Europese 112-alarmcentrales”, zegt Jan van Hattem, Projectleider eCall bij Rijkswaterstaat. “Als het Ministerie van Veiligheid en Justitie tot deelname besluit, neemt ook het Ministerie van Infrastructuur en Milieu aan het project deel. Europese bedrijven en organisaties kunnen aangeven hoe ze kunnen bijdragen aan het verbeteren van eCall of andere connected car-functionaliteit, bijvoorbeeld door een datakoppeling voor digitale vrachtbrieven te realiseren. Het EU-project staat open voor alle ideeën en partnerships.” Met het plan is ongeveer 50 miljoen euro gemoeid. Naar verwachting keurt het Europese Parlement het begin 2015 goed.
In Nederland
“Doorberekend naar Nederland zorgt eCall voor tien tot vijftien minder verkeersdoden per jaar. De noodketen wordt efficiënter omdat het ongeval direct bekend wordt met juiste locatie. Ook zijn er enkele efficiencyvoordelen in cijfers uit te drukken”, zegt Van Hattem. “eCall vermindert het aantal voertuigverliesuren met minstens een miljoen.” Veel autofabrikanten zoals BMW, Volkswagen en Volvo voorzien nieuwe typen auto’s al van connected car-functionaliteit zoals eCall. Ook in Japan, Rusland en de VS wordt een variant van eCall verplicht. “Autoproducenten zagen eCall eerst als een verplichting om units in te bouwen en dus om investeringen te doen. Nu zien ze steeds meer de connected car-mogelijkheden van de ingebouwde eCall-componenten, zoals WiFi en telefoon. Hiermee kunnen ze automobilisten op verschillende manieren extra service, comfort en veiligheid bieden.”
Privacy
Bij een ongeluk geeft eCall de voertuiggegevens door, geen persoonsgegevens van de bestuurder of passagiers. Daarnaast verstuurt eCall deze data alleen wanneer er daadwerkelijk een ongeluk plaatsvindt. “In dat geval wegen de voordelen op tegen de eventuele privacygevoelige nadelen. Bovendien identificeren hulpdiensten de passagiers ter plekke toch wel”, aldus Geraets. In de toekomst kan eCall ook een bredere dataset doorspelen. Deze Full Set of Data (FSD) bevat bijvoorbeeld het aantal in werking getreden airbags, aantal personen zonder gordel en eventueel persoonlijke gegevens van de eigenaar, bijvoorbeeld de bloedgroep en leeftijd. Ook kan eCall een verwijzing naar een externe database doorgegeven met medische info of actuele ladingsgegevens. Huitema: “Dit is niet verplicht, maar optioneel, net als allerlei andere Connected Car-services zoals internet based verkeersinformatie. De auto-eigenaar kan deze extra service zelf aan- en uitzetten.”
eCall is een dienst die mogelijk wordt door de connected car: een auto die via draadloze netwerken verbonden is met internet en met andere voertuigen in de buurt. In de toekomst zullen fabrikanten hun auto’s voorzien van steeds meer connected car-functionaliteit. Vanuit veiligheidsoogpunt zien NXP en IBM daarbij vooral een belangrijke rol weggelegd voor auto-autocommunicatie. Geraets: “Via een WiFi-variant voor automotive kunnen auto’s onderling gegevens uitwisselen, bijvoorbeeld over hun snelheid. Remt er een vrachtwagen 300 meter verderop? Dan kan een auto daarop anticiperen door automatisch zijn snelheid aan te passen. Zo kan slimme technologie ons nog een stap verder brengen in het verbeteren van de verkeersveiligheid.”
Is regulation enabling or hindering innovation in the financial services industry?
Anne Leslie, Cloud Risk & Controls Leader Europe, IBM Cloud for Financial Services Europe’s financial services sector is in the throes of wide scale digital transformation – a transition being accelerated by the growing adoption of digital solutions and services to help keep up with the demands of digitally savvy consumers. While there can be […]
The Digital Operational Resilience Act for Financial Services: Harmonised rules, broader scope of application
The Digital Operational Resilience Act – what and why As part of the European Commission’s Digital Finance Package, the new Digital Operational Resilience Act, or in short DORA, will come into force in the coming period. The aim of DORA is to establish uniform requirements across the EU that improve the cybersecurity and operational resilience […]
Banking on empathy
Suppose you’re owning a small boutique wine shop and have gone through two difficult years because of the Covid-19 pandemic. As the pandemic seems to be on its way back, it is time to revitalize the shop. And this causes direct a huge challenge: the wine stock needs to be replenished but you have used […]