Generic
Op klimaatexpeditie voor een groene economie
15/09/2014 | Written by: Think Blog redactie (0cB)
Categorized: Generic
Share this post:
Dat ons klimaat sterk verandert, hebben we allemaal wel al eens gehoord. Maar dat het echt vijf voor twaalf is, realiseren we ons in het Westen eigenlijk nauwelijks. Toch worden de gevolgen van de klimaatverandering steeds tastbaarder. Zo zijn grote delen van Afrika en Centraal-Azië aan het uitdrogen en wordt landbouw er steeds moeilijker. Hoog tijd voor actie, vonden Robert-Jan Sips en Gert Jan Keizer!
Robert-Jan Sips leidt voor IBM de academische onderzoeksprogramma’s in Nederland bij het Center for Advanced Studies (CAS). Onderzoek rond watermanagement en sensoren vormt de rode draad in zijn carrière. Zijn roeimaatje Gert Jan Keizer zet als zelfstandig business developer duurzaamheidsprojecten op. Beide heren vonden elkaar in hun gemeenschappelijke passie om iets te doen voor onze planeet in nood. Hun uitgangspunt is simpel: er wordt wereldwijd te veel gepraat over de klimaatverandering en te weinig actie ondernomen. Daar willen zij dan ook verandering in brengen.
Tijd voor actie
Om de wereld meer bewust te maken van de klimaatverandering en meer gegevens hierover te verzamelen, richtten beide heren in de zomer van 2013 de coördinerende stichting Dutch Courage op en startten ze het project Poseidon. Hun ambitie? Hun kennis over water, sensoren en duurzaamheid delen, de Nederlandse innovaties op dit vlak uitdragen en onderzoek naar water en klimaat stimuleren. Uiteindelijke doel is om een zinvolle bijdrage te leveren aan het klimaatprobleem van onze planeet.
Maar hoe begin je aan zo’n omvangrijke opdracht? Om een fenomeen zoals de klimaatverandering aan te pakken, kan je het best beginnen bij de bron en daarom ondernemen Robert-Jan Sips en Gert Jan Keizer vanaf september 2014 een vier maanden durende expeditie door onder andere Siberië, Mongolië en Oezbekistan. Tijdens deze tocht is het de bedoeling om informatie te verzamelen en de plaatselijke bevolking bewust en betrokken te maken met de situatie.
Het klimaat redden met één meting per keer
Gebrek aan water vormt in Centraal-Azië één van de grootste problemen. Sips en Keizer willen Azië hierbij helpen, maar daarvoor hebben ze behoefte aan adequate data over het klimaat en hoe dit een impact heeft op de landbouw. Ze willen hiervoor een beroep doen op de lokale bevolking en vooral ook de jeugd inspireren en bewust maken van de problematiek én de mogelijkheden om er samen iets aan te doen.
Maar hoe verzamel je de nodige data? Met het soortgelijke project TAHMO in Afrika als voorbeeld willen Sips en Keizer de plaatselijke landbouwers leren om te gaan met meetstations en zo klimaatdata te ontsluiten, zodat de rest van de wereld ook kan helpen bij het onderzoeken van het probleem. Er is echter één groot obstakel: de bestaande apparatuur hiervoor is te duur. Goedkope sensoren zijn onontbeerlijk om het project te doen slagen.
De twee roeiers hebben al hun spaargeld in hun grote avontuur gestoken. Maar dit is niet voldoende om goedkope meetsensoren te ontwikkelen. Daarom gaan ze tijdens hun expeditie ook contacten leggen met de lokale academische, politieke en industriële wereld om kennis te delen, samenwerking te bevorderen en fondsen te werven.
Hoewel het project vrijwillig is en los staat van IBM en de TU Delft, kan het wel op de steun van beide organisaties rekenen omdat het aansluit bij hun research- en innovatiestrategie. Zo wordt het project uitgevoerd door vrijwilligers van beide organisaties (voor IBM via de On Demand Community), die vanuit eigen enthousiasme en persoonlijke motivatie meedoen. Daarnaast wordt er actief kennis gedeeld om het nodige onderwijsmateriaal te genereren. Bovendien wordt het educatiemateriaal vormgegeven op basis van IBM-technologie en -standaarden (zoals Bluemix en MQTT).
Naar een groene economie
Na de expeditie loopt het project gewoon door. Dan volgt er bijvoorbeeld een competitie waaraan studenten van over de hele wereld kunnen deelnemen met als doel zo goedkoop mogelijke, maar toch efficiënte meetsensoren te ontwikkelen die in Centraal-Azië kunnen worden ingezet. De data die daaruit voortvloeien, kunnen worden gebruikt om irrigatie te verbeteren en nieuwe, sterkere gewassen te telen. Uiteindelijke doel is dan om de regio nieuw leven in te blazen door het stimuleren van een groene economie om zo de klimaatopwarming tegen te gaan.
Robert-Jan Sips en Gert Jan Keizer beseffen dat ze in hun eentje het probleem van de klimaatverandering niet kunnen oplossen. Wat ze wel kunnen, is hun steentje bijdragen door mensen bewust te maken van de problematiek, hun kennis te delen en wereldwijde samenwerking te stimuleren. Daarbij kunnen ze alle hulp gebruiken van vrijwilligers en bedrijven die dezelfde passie hebben voor duurzaamheid en die technologie willen inzetten om de wereld te verbeteren. Want de droom van Sips en Keizer stopt niet in Centraal-Azië: op termijn willen ze soortgelijke projecten opzetten in Afrika en Zuid-Amerika. De kennis en de technologische middelen zijn beschikbaar om hun droom te realiseren; nu moet er gewoon gehandeld worden om het tij te doen keren.
Voor meer informatie: http://dutchcourage.org
Is regulation enabling or hindering innovation in the financial services industry?
Anne Leslie, Cloud Risk & Controls Leader Europe, IBM Cloud for Financial Services Europe’s financial services sector is in the throes of wide scale digital transformation – a transition being accelerated by the growing adoption of digital solutions and services to help keep up with the demands of digitally savvy consumers. While there can be […]
The Digital Operational Resilience Act for Financial Services: Harmonised rules, broader scope of application
The Digital Operational Resilience Act – what and why As part of the European Commission’s Digital Finance Package, the new Digital Operational Resilience Act, or in short DORA, will come into force in the coming period. The aim of DORA is to establish uniform requirements across the EU that improve the cybersecurity and operational resilience […]
Banking on empathy
Suppose you’re owning a small boutique wine shop and have gone through two difficult years because of the Covid-19 pandemic. As the pandemic seems to be on its way back, it is time to revitalize the shop. And this causes direct a huge challenge: the wine stock needs to be replenished but you have used […]