Generic
Social Responsibility in de praktijk
08/01/2014 | Written by: Think Blog redactie (0cB)
Categorized: Generic
Share this post:
Een betere wereld maak je zelf. Daarom heeft IBM het Corporate Service Corps (CSC) opgericht, waarbij internationale teams van IBM’ers de bevolking in ontwikkelingsgebieden ondersteunen om sociale en economische uitdagingen het hoofd te bieden. Inmiddels hebben 2.400 IBM’ers in ruim 200 CSC-teams het leven van zo’n 140.000 mensen in ontwikkelingsgebieden positief beïnvloed. Twee Nederlandse deelnemers vertellen over hun ervaringen.
Van papier naar digitaal in Nigeria
IBM’er Bouke van der Voet reisde naar Nigeria. Samen met vijftien IBM’ers ondersteunde hij vier weken lang de Provinciale Overheid van Ekiti om papierstromen binnen de regionale overheid te digitaliseren.
“Onze eerste doelstelling was om processen efficiënter te laten verlopen”, vertelt Van der Voet. “In Nigeria worden papieren dossiers fysiek van de ene naar een andere overheidsinstelling overgebracht. Vervolgens komt een dossier op een stapel terecht, waardoor projecten vertraging oplopen.” Daarnaast wilde het CSC-team door digitalisering de veelvoorkomende corruptie binnen de overheid terugdringen. “Bij bijvoorbeeld het bouwen van een brug moeten verschillende partijen een offerte of bouwplan goedkeuren. Tijdens de goedkeuring belandt een dossier vaak tijdelijk in een bureaula. Wil een projectontwikkelaar dat zijn file uit de bureaula komt, dan moet hij de ambtenaar betalen. Vervolgens komt het dossier bij de volgende tussenpersoon in de la te liggen en begint het spelletje opnieuw.” Door goedkeuringsprocessen te digitaliseren, ziet iedere procesbetrokkene bij wie een dossier ligt en voor hoe lang.
Het CSC-team deed de Provinciale Overheid enkele aanbevelingen. Stap één is om een goede ICT-infrastructuur aan te leggen. In Nigeria hebben de meeste ambtenaren bijvoorbeeld geen pc. Daarnaast deden de CSC’ers een systeemvoorstel en adviseerden ze over de procesoptimalisatie. De overheid van Ekiti is van plan in februari 2014 alle aanbevelingen te hebben doorgevoerd.
Van der Voet vond het CSC-project een bijzonder leerzame ervaring: “Make it happen! was de boodschap die IBM ons meegaf. We hadden vier weken om onze doelstellingen te realiseren. Hoe we dat het beste konden aanpakken? Dat was aan ons. Als we maar samenwerkten, want alleen kun je het niet. Bovendien werden we letterlijk uit onze comfortzone gehaald en waren de deelnemers stuk voor stuk sterke karakters. Dat zorgde voor een groepsdynamiek die resulteerde in een soort snelkookpan voor ideeën en resultaten.” Voor Van der Voet was het project een life changing experience: “Toen ik terugkwam, besefte ik dat ik wat anders wilde en dat het buitenland mij wel trok. Vijf weken later zat ik op het hoofdkantoor van IBM in Kenia, waar ik nu nog steeds werk.”
Openbaar internet in Indonesië
Na vier maanden voorbereiding vertrok Yolande van Alphen naar Indonesië om DISKOMINFO te ondersteunen. Deze overheidsinstelling is verantwoordelijk voor de IT-infrastructuur. Daaronder valt het hosten van provinciale applicaties en het openbaar aanbieden van internet via Mobile Community Access Point (M-CAP). Hiermee wil de instelling het gebruik van internet stimuleren. Daarnaast adviseerde het CSC-team de BBPT, een provinciale overheidsinstelling die licenties voor commerciële activiteiten uitgeeft.
De meeste inwoners op West Java hebben geen pc of laptop. Laat staan dat ze zich een internetaansluiting of -abonnement kunnen veroorloven. “Dat maakt het leven er niet makkelijker op. Internet opent namelijk een wereld aan mogelijkheden voor de lokale bewoners: ze kunnen in contact blijven met familie, informatie opzoeken en internet gebruiken voor leerdoeleinden.” Van Alphen hielp DISKOMINFO bij het optimaliseren van de planning voor de inzet van Mobile Community Access Points in de provincie. Daarnaast leerde ze bewoners van Bandung hoe ze internet gebruiken en hoe dit hun dagelijks leven makkelijker maakt.
“De eerste dag was meteen al fantastisch. In Bandung hebben we vijftig kinderen laten zien wat je kan bereiken door naar school te blijven gaan. Dat is erg belangrijk: een diploma is een voorwaarde om de armoede te ontvluchten”. Het bezoek aan de school past in de activiteiten van IBM in deze regio. IBM heeft in maar liefst 5.500 van de 10.000 scholen in West Java voorzien van Kids Smart-technologie. Van Alphen is trots dat ze hier een bijdrage aan heeft kunnen leveren: “Mijn deelname aan het CSC is een ervaring die ik de rest van mijn leven niet meer vergeet. Deze ervaring helpt mij een beter mens te zijn – persoonlijk, maar ook op zakelijk gebied.”
Dit artikel is verschenen in de november editie van het IBM Inspire Beyond Today’s Technology magazine (ibm.com/inspire/nl)
Is regulation enabling or hindering innovation in the financial services industry?
Anne Leslie, Cloud Risk & Controls Leader Europe, IBM Cloud for Financial Services Europe’s financial services sector is in the throes of wide scale digital transformation – a transition being accelerated by the growing adoption of digital solutions and services to help keep up with the demands of digitally savvy consumers. While there can be […]
The Digital Operational Resilience Act for Financial Services: Harmonised rules, broader scope of application
The Digital Operational Resilience Act – what and why As part of the European Commission’s Digital Finance Package, the new Digital Operational Resilience Act, or in short DORA, will come into force in the coming period. The aim of DORA is to establish uniform requirements across the EU that improve the cybersecurity and operational resilience […]
Banking on empathy
Suppose you’re owning a small boutique wine shop and have gone through two difficult years because of the Covid-19 pandemic. As the pandemic seems to be on its way back, it is time to revitalize the shop. And this causes direct a huge challenge: the wine stock needs to be replenished but you have used […]