Generic
Gaan onze levens veranderen door deze 5 innovaties?
20/12/2013 | Written by: Think Blog redactie (0cB)
Categorized: Generic
Share this post:
Door Gerard Smit, Chief Technology Officer IBM Benelux
Het is bij IBM goed gebruik om aan het einde van het jaar een interessante lijst van innovaties te delen die de volgende vijf jaar de manier waarop mensen werken, leven en met elkaar omgaan kunnen veranderen. We houden daarmee rekening met de huidige maatschappelijke en economische trends die in relatie worden gebracht met technologiën die nu al in de Research afdelingen van IBM ontwikkeld en/of getest worden.
Dat we een nieuw computertijdperk zijn binnengetreden, het cognitieve tijdperk van zelflerende systemen, dat leert op basis van ervaring, is bekend. Dit nieuwe tijdperk in de IT zal leiden tot enorme doorbraken die de menselijke capaciteit zullen versterken en ons dagelijks zullen assisteren bij het maken van de juiste keuzes.
Door het samenbrengen van nieuwe technologische innovaties en deze te combineren met bestaande concepten zoals Mobile, Social Media, Cloud Computing, Analytics, Security en (Big) Data gaan de zelflerende systemen met de tijd nog slimmer worden. We gaan ze meer toespitsten op het individu, gepersonaliseerd naar de eigen individuele eisen en wensen. Dat is toch best een prettig idee dat systemen ons kunnen helpen om aanwezige problemen te verhelpen die voorheen voor onmogelijk werden gehouden?
Ik ga u deelgenoot maken van onze gedachten. Hier komen de vijf prognoses die over vijf jaar wel eens onze levens zouden kunnen veranderen!
De stad gaat het leven makkelijker maken
Om het even in de juiste context te plaatsten. In 2050 zal zeven op de tien mensen van de totale wereldbevolking in de stad wonen. Over vijf jaar tijd zullen ‘slimme steden’ begrijpen waarom miljarden gebeurtenissen zich voordoen omdat computers weten wat mensen écht nodig hebben, wat ze leuk vinden, wat ze doen en hoe zij zich van plek naar plek vervoeren.
Met behulp van mobiele apparaten, sensoren in auto´s, lantarenpalen en verkeerslichten, GPS signalen en analytics kunnen inwoners meer sociale betrokkenheid tonen en een band opbouwen met hun stad. De nieuwe steden kunnen veel sneller anticiperen op gebeurtenissen. Waar bevindt zich de bus die ik nodig heb en als het regent worden er meerdere bussen ingezet? Welke alternatieve metroverbindingen kan ik gebruiken en hoe vol zijn de treinen, waar is er een open zitplaats? Ik zet mijn afvalbak met sensor buiten op het moment dat ik dat wil en de gemeente kan deze meteen ophalen, in de juiste volgorde.
Je auto en city-systemen voorspellen waar files ontstaan, alternatieve routes worden gegeven om op tijd bij de voetbalwedstrijd te komen. Als er een kuil in de weg zit en diverse auto´s rijden er doorheen wordt dit gemeld zodat de wegbeheerder actie kan ondernemen. Een tankstation in de buurt kan aangeven dat de benzine of alternatieve brandstoffen met korting geleverd kunnen worden en dat er drie pompen vrij zijn. Na het tanken betaal je via je smartphone zittend in je auto. Scheelt toch weer tijd en geld!
Zo maar enkelen voorbeelden dat de stad zich op een dynamische manier kan optimaliseren rondom de exacte behoeften van de burgers.
Fysiek winkelen wordt weer hip en verslaat online shoppen
Het kan u niet ontgaan zijn dat er veel winkels leegstaan. Ook ik maak mij schuldig aan het online kopen, ik ben dan ook een echte “online-fashionist”! Webwinkels hebben momenteel een voorsprong in hun vermogen om te leren van de keuzes die we maken op het web. De meeste fysieke winkels hebben echter beperkt inzicht in ons consumentengedrag en door de trend van ‘showrooming’ wordt het moeilijker om de concurrentie aan te gaan met online retailers die uitsluitend op prijs met elkaar concurreren.
Over vijf jaar zullen nieuwe innovaties het fysiek winkelen weer een belevenis maken.. Augmented Reality, slimme brillen en lokatie gebaseerde technologie transformeren de winkel geheel gepersonaliseerd. Retailers kunnen rekenen op technologie om verkoopmedewerkers uit te rusten met de beste en meeste kennis over elk product maar ook over jou persoonlijke voorkeuren. Informatie wordt verzameld vanuit je customer loyality card, eerdere aankopen, surfgedrag, social media etc. Wil je dat niet, heb je de mogelijkheid dat te blokkeren.
Bij binnenkomst van een kledingzaak word je ook geholpen door een virtual stylist die exact kan aangeven welke kledingstijl je leuk vindt, deze kan projecteren op schermen en kan zien hoe je eruit ziet in een bepaalde outfit (als je dat wilt) en aangeeft op je smartphone waar dit kledingstuk zich bevindt. Keldingstuk niet op voorraad? Dan wordt het automatisch nageleverd. Je hoeft niet twee dagen te wachten want dat voelt dan aan als flessenpost maar binnen een half uur wordt het geleverd via een drone, best handig.
Ver van mijn bed? McDonnalds en Victoria Secret brengen met behulp van geo-fencing potentiële klanten die zich in de buurt van hun winkels bevinden al op de hoogte van aanbiedingen. IBM heeft ook een augmented reality app ontwikkeld dat klanten in de supermarkt aangeeft wat er in producten zit, bijvoorbeeld “glutenvrij” of laagste prijs.
Medici gebruiken je DNA om je gezond te houden
Ieder jaar worden 13 miljoen mensen op de wereld getroffen door meer dan 100 verschillende vormen van kanker. Dat dit een een ingewikkelde ziekte is hoef ik u niet uit te leggen en ondanks de enorme vooruitgang in onderzoek en behandelingsmethoden zal in 2030 het aantal wereldwijde kankergevallen naar verwachting met 75 procent zijn gestegen.
Binnen vijf jaar zal vooruitgang in big data analytics en cognitieve systemen, samen met doorbraken in genomisch onderzoek en testen, zich uitbetalen in de manier waarop we kanker bestrijden. Artsen zullen door zelflerende computers geholpen worden om kanker tot in precisie te diagnosticeren op basis van je eigen persoonlijke DNA en persoonlijke behandelplannen creëren voor miljoenen patiënten wereldwijd. Slimme machines zullen enorme databanken met medische gegevens, testverlagen, medische publicaties en behandelplannen doorspitten en continu bijleren om oncologen te voorzien van specifieke en bruikbare inzichten die hen de juiste aanpak laten kiezen.
DNA sequencing wordt al op zeer kleine schaal gebruikt. Iedere individuele genoom levert 1,5 Gigabyte aan data op. Denk even aan de miljarden mensen en de informatie die we nodig hebben beschreven in de bovenstaande alinea, dan begrijp je over welke complexiteit we praten. IBM werkt nu hard aan gedegen oplossingen op basis van cloud computing, analytics en cognitieve systemen om deze grote hoeveelheden data te verwerken en te analyseren zodat noodzakelijke medische informatie en advies in enkele minuten bij de behandelend arts aanwezig zal zijn in plaats van dagen. Geheel op basis van je eigen DNA profiel. Deze technologie zal ook worden gebruikt voor bijv. hart –en vaatziekten.
Een digitale bodyguard gaat je online beschermen.
De traditionele aanpak van veiligheid, wachtwoorden, antivirus etc. zijn vandaag de dag niet meer afdoende. Over vijf jaar kan iedereen een eigen digitale bewaker krijgen.
Een digitale Arnold Schwarzenegger die je individuele data, apparaten en toepassingen online 360 graden bewaakt die pro-actief dingen voor je monitort die jij niet kan monitoren en op basis van jouw permissie handelt.
De bodyguard is getraind om te focussen op de mensen en items die hem zijn toevertrouwd. Dit zorgt voor een geheel nieuw niveau van bescherming tegen identiteitsdiefstal. Veiligheid zal bestaan uit het verwerken van contextuele, situationele en historische data om de identiteit van een persoon op verschillende apparaten te verifiëren. Door te leren over gebruikers kan een digitale bewaker conclusies trekken over wat normale activiteiten zijn en advies geven wanneer nodig is. Hoe gaat dat in zijn werk?
Ik zit in mijn auto richting Amsterdam. Op dat moment wordt er een creditcard of ATM transactie gedaan in Dubai. Mijn digitale bodyguard weet dat ik in mijn auto in Nederland zit, vindt dit verdacht en zorgt ervoor dat de transactie niet kan plaatsvinden en informeert mij vervolgens over verdere acties.
Een ander voorbeeld; getankt bij een tankstation voor 80 euro en een ring gekocht, voor mijn vrouw, voor 2000 euro. Nu denk je: de laatste transactie verdacht is maar mijn digitale bodyguard weet dat mijn tank nog ¾ vol zit en dat ik normaliter pas tank als hij bijna leeg is en dat ik op het moment van deze transactie op mijn werk zit. De aankoop bij de juwelier is bij hem bekend omdat ik het item al online bekeken had en ik met een goede vriend over social media hierover van gedachten heb gewisseld. Tijd voor actie !
De klas gaat ook de leraar onderwijzen
De klas van de toekomst voorziet leraren van middelen om iedere student tot in detail te kennen, hem of haar een op maat gesneden leerplan te bieden en vanaf de kleuterschool tot aan de arbeidsmarkt te begeleiden. Binnen vijf jaar krijgen leraren beter inzicht in hun studenten dankzij langetermijn data over testscores, aanwezigheids-percentages, het leergedrag van studenten op e-learning platformen, social media en gamification.
Analytics-functionaliteit geleverd via de Cloud zal beslissingsondersteuning aan leraren en leerlingen kunnen overleggen zodat snel geidentificeerd kan worden wie een risico loopt, waar de problemen zich manifesteren en welke acties genomen moeten worden om de leerling te helpen de problemen op te lossen volledig geënt op de individuele leerstijl van de leerling. Alternatieve educatie via online, waar ook ter wereld, kunnen worden aangeboden op de tablet, smartphone of andere media apparaten.
Het klaslokaal wordt getransformeerd van een collectieve assemblagelijn naar een individuele persoonlijke leeromgeving dat motiveert (gebruikmakend van gamification) en kijkt naar de te ontwikkelen competencies. De leerlingen kunnen met hun nieuwe opgedane kennis en kunde de leraar andersom voorzien van context die recent nog niet bij de leraar aanwezig was. Deze nieuwe vorm van educatie wordt op dit moment in Amerika voor 170.000 leerlingen ontwikkeld.
Wat denkt u gaan deze innovaties onze levens veranderen?
Is regulation enabling or hindering innovation in the financial services industry?
Anne Leslie, Cloud Risk & Controls Leader Europe, IBM Cloud for Financial Services Europe’s financial services sector is in the throes of wide scale digital transformation – a transition being accelerated by the growing adoption of digital solutions and services to help keep up with the demands of digitally savvy consumers. While there can be […]
The Digital Operational Resilience Act for Financial Services: Harmonised rules, broader scope of application
The Digital Operational Resilience Act – what and why As part of the European Commission’s Digital Finance Package, the new Digital Operational Resilience Act, or in short DORA, will come into force in the coming period. The aim of DORA is to establish uniform requirements across the EU that improve the cybersecurity and operational resilience […]
Banking on empathy
Suppose you’re owning a small boutique wine shop and have gone through two difficult years because of the Covid-19 pandemic. As the pandemic seems to be on its way back, it is time to revitalize the shop. And this causes direct a huge challenge: the wine stock needs to be replenished but you have used […]