Generic
De meest sexy job van de 21e eeuw doorgelicht
15/10/2013 | Written by: Think Blog redactie (0cB)
Categorized: Generic
Share this post:
Dit artikel verschijnt in de november editie van het IBM Inspire Beyond Today’s Technology magazine (ibm.com/inspire/nl)
Toen de Harvard Business Review in oktober 2012 verklaarde dat de functie van “Data Scientist” de meest sexy job van de 21e eeuw is, vroegen sommigen zich nog af wat zo iemand dan wel doet. Het antwoord op die vraag wordt snel duidelijker. Steeds meer bedrijven willen de vruchten van “big data” plukken, zodat deze specifieke taakomschrijving nauwkeuriger wordt ingevuld.
Wat doet een data scientist of “gegevenswetenschapper”? “Een data scientist is het logische vervolg op de functie van business- of data-analist. De opleiding is vergelijkbaar: een grondige studie van computerwetenschappen en -toepassingen, modellering, statistiek, analyse en wiskunde. Hij heeft een scherp inzicht in de organisatie en communiceert zowel met business- als IT-directies. Een goede data scientist lost vooral die business-problemen op die voor een organisatie de meeste waarde hebben.”
Damiaan Zwietering, Sales Engineer for Advanced Analytics bij IBM, werkt al 20 jaar in de “analytics” en evolueerde tot data scientist. Hij ziet twee redenen voor de plotse belangstelling voor deze functie: een stijgende vraag bij bedrijven en het feit dat er meer mogelijkheden komen, door het loutere datavolume en meer geavanceerde algoritmes en analyse-instrumenten. “Om tot interessante inzichten te komen, moet je veel data analyseren. Vroeger was er gewoon niet genoeg rekenkracht om data betekenisvol te analyseren. Nu krijgen wij de kans om meer uit de data te halen die er al zijn.”
Koen Havlik is Founding Partner van Algoritmica, een bedrijf dat organisaties helpt om met predictieve analytics-algoritmes betere bedrijfsresultaten te boeken. Hij ziet ook de stijgende vraag naar data scientists. “Nog maar zes maanden geleden waren er geen vacatures voor deze functie en al helemaal geen in Nederland. Maar voor veel bedrijven wordt dit profiel een prioriteit, vooral omdat er in organisaties een echte cultuuromslag gaande is: ze besteden steeds meer aandacht aan de impact van data.”
Een beetje analist, een beetje artiest
Als Anjul Bhambhri, Vice-President big data-producten bij IBM, de functies van data scientist en data analyst vergelijkt, dan ziet hij een data scientist als iemand die tegelijk analist en artiest is. “Hij moet nieuwsgierig zijn, lang en goed naar data kijken, trends oppikken en een organisatie willen veranderen.”
“Data scientists kijken meer naar de business-aspecten,” geeft Damiaan Zwietering toe. “Zij dienen als doorgeefluik tussen business en data. Wat vertellen data ons over onze processen? Hoe kunnen wij beter en sneller functioneren?”
Omdat er zoveel nadruk ligt op het belang van data voor bedrijven, zijn uitstekende communicatievaardigheden een essentiële vereiste voor de job. De enorme datastromen moeten niet alleen betekenis krijgen, de resultaten en conclusies moeten ook nog eens op een zinvolle en boeiende manier aan allerlei bedrijfsechelons worden uitgelegd.
Niet alleen de vraag naar de unieke vaardigheden van een data scientist stijgt, er is ook behoefte aan meer geavanceerde analysetools en software. “Wij combineren de IBM-analysetools tot businessoplossingen,” zegt Koen Havlik van Algoritmica. “Er zijn veel oplossingen op de markt en de SPSS predictive analytics-software van IBM is heel geschikt. IBM onderscheidt zich van andere providers door de data scientist veel vrijheid te laten. Dat maakt het werk veel eenvoudiger. De data scientist gebruikt de tools als bouwblokken om organisaties aan een aanzienlijk concurrentievoordeel te helpen.”
De data scientist van de toekomst
Koen Havlik en Damiaan Zwietering zijn het erover eens dat we nog maar aan het begin staan van een hele reeks innovaties die steunen op big data. “Elk bedrijf zal de komende jaren alles kunnen begrijpen wat er met zijn klanten en leveranciers gebeurt,” zegt Zwietering. “Duikt er een trend op? Moeten we er iets aan doen? En zo ja, wat dan wel?”
Havlik: “Eigenlijk is het gek dat retailers alleen met schaalvergroting elkaar beconcurreren, terwijl data zoveel nieuwe manieren bieden om concurrenten achter zich te laten. In vergelijking met de VS loopt Nederland erg achterop. Toch kunnen data het verschil maken om een bedrijf harder te laten concurreren en kosten weg te snijden. Daarvoor heb je alleen maar een meer datagerichte ingesteldheid nodig.”
“Eerst was het moeilijk om iemand te overtuigen van het belang van de functie, maar dat is de laatste twee of drie jaar sterk veranderd,” beaamt Zwietering. “En dat IBM hiermee al een tijdje voorop loopt, is mooi meegenomen.”
Is regulation enabling or hindering innovation in the financial services industry?
Anne Leslie, Cloud Risk & Controls Leader Europe, IBM Cloud for Financial Services Europe’s financial services sector is in the throes of wide scale digital transformation – a transition being accelerated by the growing adoption of digital solutions and services to help keep up with the demands of digitally savvy consumers. While there can be […]
The Digital Operational Resilience Act for Financial Services: Harmonised rules, broader scope of application
The Digital Operational Resilience Act – what and why As part of the European Commission’s Digital Finance Package, the new Digital Operational Resilience Act, or in short DORA, will come into force in the coming period. The aim of DORA is to establish uniform requirements across the EU that improve the cybersecurity and operational resilience […]
Banking on empathy
Suppose you’re owning a small boutique wine shop and have gone through two difficult years because of the Covid-19 pandemic. As the pandemic seems to be on its way back, it is time to revitalize the shop. And this causes direct a huge challenge: the wine stock needs to be replenished but you have used […]