Generic
Samen innoveren in de watersector
08/10/2013 | Written by: Think Blog redactie (0cB)
Categorized: Generic
Share this post:
Dit artikel verschijnt in de november editie van het IBM Inspire Beyond Today’s Technology magazine (ibm.com/inspire/nl)
Hoe houden we droge voeten bij hoog water en hoe zorgen we dat er genoeg water is voor landbouw, industrie en drinkwater in droge tijden? Dergelijke watermanagementkwesties vragen om samenwerking tussen de verschillende organisaties die zich daar dagelijks mee bezig houden. Hoe kunnen deze organisaties optimaal samenwerken? De Digitale Delta maakt dat mogelijk.
Het onderzoeksprogramma Digitale Delta is een initiatief van Rijkswaterstaat, de TU Delft, Deltares, Hoogheemraadschap van Delfland en IBM. Het programma richt zich in de eerste plaats op het delen van data en toepassingen. Denk daarbij aan gegevens over waterstanden, waterhoeveelheden die sluizen doorlaten, de hoeveelheid neerslag en het niveau van de zeespiegel. In de tweede plaats moeten de betrokken organisaties via de Digitale Delta stuurinformatie uit de gegevens kunnen halen.
Het digitale platform van IBM
IBM ontwikkelde de afgelopen jaren samen met de TU Delft het concept waar de Digitale Delta om draait: één verbindende ICT-oplossing die relevante kennis en gegevens combineert en voor de gehele watersector van Nederland beschikbaar en inzichtelijk maakt. Dat gebeurt op basis van gestandaardiseerde koppelingen en open data. Daardoor kunnen alle geïnteresseerde organisaties het platform benutten. Met dergelijke oplossingen wil IBM bijdragen aan het realiseren van een Smarter Planet. “Door samen te werken en kennis te delen, kunnen we wateroverlast voorkomen – niet alleen in Nederland, maar wereldwijd”, zegt Bram Havers, Senior IT Architect Systems Integration & Water Management bij IBM Nederland.
Het waterpeil beter reguleren
Vanuit de Digitale Delta lopen verschillende deelprojecten. Een daarvan heeft betrekking op het Instrumentarium voor de Waterhuishouding van Peilgereguleerde Watersystemen (IWP). Vijf waterschappen en sluizen van Rijkswaterstaat gebruiken dit systeem om het waterpeil in de waterschappen rond het Amsterdam Rijnkanaal te reguleren. Op basis van de metingen van de waterschappen en Rijkswaterstaat, wordt bepaald welke hoeveelheid water de sluis bij IJmuiden wanneer moet spuien. “Momenteel gebruikt elk waterschap zijn eigen systeem. Dat maakt het arbeidsintensief en complex om gegevens te delen. Het hoofddoel is om lokale en nationale pomp- en spuimaatregelen beter op elkaar af te stemmen. Het waterbeheer wordt daarmee effectiever en we kunnen energie besparen wat zich direct doorvertaalt in een kostenbesparing. Bovendien zorgen we samen voor precies de juiste hoeveelheid water op de juiste plek”, zegt Raymond Feron, programmadirecteur Digitale Delta bij Rijkswaterstaat. Om de gegevensuitwisseling tussen de waterschappen te bevorderen, experimenteren IBM en Rijkswaterstaat met een centrale, intelligente ICT-laag op basis van open standaarden. Aan deze laag kan elk waterschap zijn systemen koppelen. Zo kan elke instantie real-time informatie over het waterpeil voor zijn eigen doeleinden gebruiken. Bovendien biedt het systeem betrokken partijen de mogelijkheid om gericht stuurinformatie uit deze gegevens te filteren.
Plug-and-play sensoring
De TU Delft is nauw betrokken bij een tweede deelproject waarbij de universiteit het gebruik van regensensoren wil vereenvoudigen. De sensoren die de TU Delft voorheen gebruikte bij onderzoek zijn namelijk lastig plaatsbaar, niet gestandaardiseerd en moeten binnenshuis uitgelezen worden. Dat wilde de universiteit vereenvoudigen zodat onderzoekers op een laagdrempelige manier onderzoeksgegevens uit sensoren kunnen verkrijgen en het onderzoek wordt versneld. Daarnaast is er volgens Nick van de Giesen, Hoogleraar Waterbeheer aan de TU Delft, nog een belangrijke reden om het sensorsysteem te vernieuwen: “De nauwkeurigheid van onderzoeksresultaten is afhankelijk van de kwaliteit van de gebruikte gegevens. Dus om beter te kunnen rekenen, moet je beter meten.”
Oneindige mogelijkheden
De Digitale Delta kan niet alleen veel betekenen voor Nederland. Overstromingsgevaar en droogte zijn immers verschijnselen die wereldwijd optreden. Als kennisland over watermanagement bij uitstek, is het aan Nederland om daar initiatief in te nemen. Vandaar dat de vijf samenwerkingspartners verschillende praktijkcases hebben uitgewerkt en op het test- en validatieplatform van IBM samen laten komen. Maar deze praktijkcase hebben ook een tweede doel: om potentiële partners te interesseren. “De Digitale Delta is meer dan een onderzoeksplatform. Het biedt mogelijkheden voor verschillende partijen. Als grote steden bijvoorbeeld makkelijk toegang hebben tot actuele neerslag- en waterpeilgegevens, kunnen ze accurate voorspellingen doen over de verkeersstroom of riolering, waardoor ze opstoppingen van het verkeer- en waternet voorkomen”, licht Havers toe. “Zo opent de Digitale Delta een wereld aan mogelijkheden voor water management waar wereldwijd verschillende sectoren de vruchten van kunnen plukken.”
Is regulation enabling or hindering innovation in the financial services industry?
Anne Leslie, Cloud Risk & Controls Leader Europe, IBM Cloud for Financial Services Europe’s financial services sector is in the throes of wide scale digital transformation – a transition being accelerated by the growing adoption of digital solutions and services to help keep up with the demands of digitally savvy consumers. While there can be […]
The Digital Operational Resilience Act for Financial Services: Harmonised rules, broader scope of application
The Digital Operational Resilience Act – what and why As part of the European Commission’s Digital Finance Package, the new Digital Operational Resilience Act, or in short DORA, will come into force in the coming period. The aim of DORA is to establish uniform requirements across the EU that improve the cybersecurity and operational resilience […]
Banking on empathy
Suppose you’re owning a small boutique wine shop and have gone through two difficult years because of the Covid-19 pandemic. As the pandemic seems to be on its way back, it is time to revitalize the shop. And this causes direct a huge challenge: the wine stock needs to be replenished but you have used […]