Generic

Data kent geen grenzen

Share this post:

Dit artikel is te lezen in de juni editie van het IBM Inspire Beyond Today’s Technology magazine. Download het hele magazine hier

Niet alleen de hoeveelheid beschikbare data groeit, ook de mogelijkheden van grote datahoeveelheden nemen in hoog tempo toe. Een traditionele organisatie als het Kadaster gaat daar op een innovatieve manier mee om. Hoe benut het Kadaster grote aantallen gegevens, welke kansen biedt deze data in de toekomst en wat is de visie van IBM hierop? Dorine Burmanje, voorzitter van de Raad van Bestuur van het Kadaster en Harry van Dorenmalen, Chairman IBM Europe en Country General Manager IBM Netherlands, gaan daar dieper op in.

Het Kadaster is de onafhankelijke bron voor gegevens over vastgoed, percelen, eigendomsrechten, leidingen en geografische informatie. Al deze gegevens kunnen een basis vormen voor politieke en bestuurlijke besluitvorming, bijvoorbeeld over het geplande tracé van een snelweg en de gevolgen voor natuur en omwonenden.

Data als kern
“Door allerlei gegevens te combineren en analyseren, bieden we betrokkenen inzicht om hun besluit op te baseren”, zegt Dorine Burmanje. Ook bij IBM behoort data tot de kern van de dienstverlening. Van Dorenmalen: “Onze focus op data en bijbehorende business analytics is een strategische keuze omdat het mogelijkheden biedt om onze business value verder te vergroten – nu, maar vooral ook in de toekomst.”

Van aanbod naar vraag
Ook het Kadaster heeft de bedrijfsvoering de afgelopen jaren meer toegespitst op data. “Vroeger verzamelden we alle gegevens van onze registraties zelf. Nu combineren we onze traditionele gegevens met nieuwe en externe databronnen, zoals gegevens van Rijkswaterstaat, luchtfoto’s of de gemeenteadministratie.” Samenwerking en het combineren van gegevensbronnen om meer uit data te halen, is ook onderdeel van de visie van IBM. Immers hoe meer gegevens uit verschillende bronnen, hoe breder de basis om gefundeerde beslissingen te nemen. Van Dorenmalen: “Wij beschouwen data als een differentiator voor onze klanten. Organisaties zoals het Kadaster, die in staat zijn inzichten uit grote aantallen gegevens te destilleren, hebben een belangrijke troef in handen.”

Gestructureerd
Het Kadaster richt zich momenteel op grote aantallen gestructureerde data. “We focussen ons vooral op gestructureerde data, omdat we zeker moeten weten dat deze gegevens kloppen. Gebruikers verwachten dat we voor 99 procent de waarheid in pacht hebben”, zegt Burmanje. Voor de toekomst ziet het Kadaster uitdagingen op het vlak van datagebruik, vooral als het gaat om Big Data. “Hoe gaan we om met de authenticiteit van gegevens? Hoe zorgen we voor transparantie; dat iedereen weet welke informatie, waar te vinden is?”

Strategische evolutie
Van Dorenmalen raadt organisaties aan om hun bedrijfsvoering geleidelijk af te stemmen op de mogelijkheden die grote datahoeveelheden bieden. “Neem de beschikbaarheid en mogelijkheden van data mee in je strategie, maar neem de tijd om data-analyse in je business te integreren. Ik denk dat de realistische aanpak van het Kadaster voor veel organisaties een goed voorbeeld is.” Ook voor de samenleving en economie kan het combineren en analyseren van ongestructureerde en gestructureerde data veel betekenen.

Grote hoeveelheden gegevens bieden het Kadaster nieuwe mogelijkheden voor de toekomst. “We kunnen onze datasets bijvoorbeeld nog vaker combineren met data van derde partijen om tot nieuwe inzichten te komen. Want spoorlijnen, gifwolken of dierziektes stoppen niet bij de grens”, zegt Burmanje. “Door internationale samenwerking, kunnen we nog meer uit data halen. Grote kans dat daar ook Big Data bij komt kijken. Het is een behoorlijke uitdaging om het benutten van nog meer gecombineerde data, over grenzen heen te tillen. Op dat gebied kunnen we de expertise van dataspecialisten als IBM goed gebruiken.” IBM heeft een vergelijkbare kijk op datagebruik en toekomstige samenwerking. “Aan de ene kant heeft data-analyse de economie, maatschappij en het bedrijfsleven veel te bieden. Aan de andere kant moeten we de privacy en security van data goed in de gaten houden. Samenwerking tussen betrokken organisaties is cruciaal om de balans tussen deze twee aspecten te bewaren.”

More stories

Is regulation enabling or hindering innovation in the financial services industry?

Anne Leslie, Cloud Risk & Controls Leader Europe, IBM Cloud for Financial Services Europe’s financial services sector is in the throes of wide scale digital transformation – a transition being accelerated by the growing adoption of digital solutions and services to help keep up with the demands of digitally savvy consumers. While there can be […]

Continue reading

The Digital Operational Resilience Act for Financial Services: Harmonised rules, broader scope of application

The Digital Operational Resilience Act – what and why As part of the European Commission’s Digital Finance Package, the new Digital Operational Resilience Act, or in short DORA, will come into force in the coming period. The aim of DORA is to establish uniform requirements across the EU that improve the cybersecurity and operational resilience […]

Continue reading

Banking on empathy

Suppose you’re owning a small boutique wine shop and have gone through two difficult years because of the Covid-19 pandemic. As the pandemic seems to be on its way back, it is time to revitalize the shop. And this causes direct a huge challenge: the wine stock needs to be replenished but you have used […]

Continue reading