Generic
Sociaal engagement, passie en leergierigheid gaan hand in hand bij IMC Weekendschool
05/02/2013 | Written by: Think Blog redactie (0cB)
Categorized: Generic
Share this post:
Tijdens haar onderzoek naar motivatie ontdekte psycholoog Heleen Terwijn dat het met de toekomstverwachtingen van scholieren in het basisonderwijs droevig gesteld was. Vanaf de brugklas zag ze de motivatie afnemen en ze bedacht hiervoor een effectieve aanpak: vrijwillig aanvullend onderwijs op zondag voor gemotiveerde scholieren van tien tot veertien jaar uit sociaaleconomisch zwakkere buurten.
Dit resulteerde in IMC Weekendschool, opgericht in 1998 in Amsterdam Zuidoost. Dit initiatief wil de toekomstperspectieven van leerlingen uit economisch zwakkere wijken verbreden door vakinhoudelijke experts uit te nodigen die de kinderen een inspirerend kijkje bieden in vakgebieden zoals recht, filosofie, geneeskunde, journalistiek, wiskunde, ondernemen, sterrenkunde en beeldende kunst.
Betere toekomstperspectieven en meer zelfvertrouwen
“Kinderen leren op de weekendschool niet beter lezen en schrijven, maar krijgen de benodigde versterking om hun talenten maximaal te ontplooien: kennis, vaardigheden, perspectieven en zelfvertrouwen. De weekendschool is dus een ontdekkingsreis, die de kinderen beleven als spannend, leerzaam en leuk”, aldus Thijs Mulder, locatiemanager van de vestiging Amsterdam West. “We willen onze leerlingen een breed beeld van de wereld laten zien, hen uitdagen om hun grenzen te verleggen, verder te kijken, meer te durven en te doen.”
Gastdocenten dragen vaardigheden en kennis over, die ertoe moeten bijdragen dat de leerlingen de rest van hun leven kritischer en bewuster in de maatschappij staan. Op de weekendschool krijgen de jongeren les van onder andere advocaten, dokters, architecten, journalisten en kunstenaars. Zo komen ze in aanraking met beroepsgroepen, academische vakken en cutureel-maatschappelijke sectoren, die ze van huis uit meestal niet leren kennen.
Maatschappelijke bijdrage
De vestiging Amsterdam West werd in 2003 gestart met hulp van hoofdsponsor IBM. Het partnerschap had als doel om de belangstelling van jongeren voor ICT aan te wakkeren en de betrokkenheid van IBM-medewerkers te stimuleren. “Van bij de start bood IBM financiële steun en facilitaire ondersteuning en waren er ook IBM-medewerkers actief als begeleider of docent voor vakken als marketing & sales, computertechniek, internet, coaching,…”, aldus Mulder. “Dit schooljaar streven wij ernaar om in totaal 25 à 30 IBM-medewerkers te betrekken. Een fantastisch engagement dat een aantal van hen al jarenlang met veel enthousiasme op zich nemen.” Tegelijkertijd is het een mooi voorbeeld van maatschappelijk verantwoord ondernemen dat voor IBM een integraal onderdeel van de corporate cultuur vormt.
Dankzij de financiële steun van bedrijven als IBM kan IMC Weekendschool functioneren met minimale overheidsfinanciering. Gelukkig zien steeds meer bedrijven de maatschappelijke noodzaak in van toekomstverbredend onderwijs. Ook belangrijk is de sponsoring van onderzoek naar de effectiviteit van de weekendschool. “We ervaren elke zondag dat de weekendschool werkt”, aldus Mulder. “Maar om dat ook echt hard te maken, voert ons eigen onderzoeksteam een onderzoek uit naar de effecten van wat het traject echt heeft opgeleverd.”
“IMC Weekendschool brengt mensen bij elkaar die normaal gesproken niet met elkaar in aanraking komen. Zij hebben allemaal hun eigen motieven om mee te doen, waarbij het plezier van de samenwerking tussen kinderen en gastdocenten essentieel is. De weekendschool is geen liefdadigheid en de kinderen zijn niet zielig. Het is juist de bedoeling een uitwisseling tot stand te brengen die voor alle betrokkenen interessant is.” Ook docenten en begeleiders halen veel voldoening uit het project: ze worden hard aan het werk gezet en worden door de leerlingen constant uitgedaagd.
Na de weekendschool
Wanneer leerlingen hun felbegeerde weekendschool diploma hebben behaald, gaan zij deel uitmaken van het Future for Life Institute, het alumni-netwerk van de weekendschool. Dat biedt oud-leerlingen aanvullende activiteiten om zich verder te ontwikkelen en gemotiveerde keuzes te maken in school, stage en werk. Daarnaast is het een platform waar de meer dan 1.200 alumni, (gast)docenten en sponsors met elkaar in contact kunnen blijven en elkaar kunnen inspireren en motiveren.
“Als het traject van 2,5 jaar is afgesloten, zijn de perspectieven van de leerlingen enorm verruimd en is hun netwerk aanzienlijk gegroeid. Ook nadien blijft de drempel laag om contact te zoeken en te houden”, besluit Mulder. “Eigenlijk loopt het traject levenslang door. Het mooiste voorbeeld daarvan is dat een oud-leerling nu vanuit haar eigen ervaring als student geneeskunde op de weekendschool lesgeeft. Zo vormt zij een schitterend voorbeeld voor de jongere generatie.”
Geïnteresseerde vrijwilligers kunnen zich hier aanmelden.
Is regulation enabling or hindering innovation in the financial services industry?
Anne Leslie, Cloud Risk & Controls Leader Europe, IBM Cloud for Financial Services Europe’s financial services sector is in the throes of wide scale digital transformation – a transition being accelerated by the growing adoption of digital solutions and services to help keep up with the demands of digitally savvy consumers. While there can be […]
The Digital Operational Resilience Act for Financial Services: Harmonised rules, broader scope of application
The Digital Operational Resilience Act – what and why As part of the European Commission’s Digital Finance Package, the new Digital Operational Resilience Act, or in short DORA, will come into force in the coming period. The aim of DORA is to establish uniform requirements across the EU that improve the cybersecurity and operational resilience […]
Banking on empathy
Suppose you’re owning a small boutique wine shop and have gone through two difficult years because of the Covid-19 pandemic. As the pandemic seems to be on its way back, it is time to revitalize the shop. And this causes direct a huge challenge: the wine stock needs to be replenished but you have used […]