Generic
Smarter Analytics: van data naar inzicht
24/12/2012 | Written by: Think Blog redactie (0cB)
Categorized: Generic
Share this post:
De cloud, social media, online platformen en eigen databases – stuk voor stuk gigantische hoeveelheden beschikbare data, waar elk bedrijf waardevolle informatie uit kan halen. Hoe kunnen organisatie deze kennisbronnen optimaal benutten? Smarter Analytics biedt daarvoor de oplossing.
Smarter Analytics is de technologie en methode om snel zowel gestructureerde als ongestructureerde data te analyseren om zo tot de juiste inzichten te komen. Naast de groeiende hoeveelheid externe data, zijn ook de eigen gegevens over bijvoorbeeld klanten, sales of financiën daarbij een belangrijke bron. Deze bedrijfsgegevens zijn namelijk een bedrijfsasset die de concurrentie gegarandeerd niet heeft. In al deze data ligt voor elke organisatie waardevolle informatie opgeslagen. Deze moet er alleen uitgefilterd worden. Dat klinkt heel eenvoudig, maar is dat allerminst. IBM biedt organisaties de helpende hand om Smarter Analytics in te zetten. Marc Teerlink, IBM Global Strategist, en Jeroen Caré, Executive, Partner Business Analytics & Optimization bij IBM, vertellen er meer over.
De technologie achter Smarter Analytics
Hoe krijg ik snel een actueel antwoord op een gerichte zoekvraag op basis van gigantische hoeveelheden continu veranderende data? IBM heeft daarvoor een speciale supercomputer met geavanceerde analysetechnologie ontwikkeld: IBM Watson. Deze unieke technologie functioneert op een heel andere wijze dan traditionele varianten. In de eerste plaats door de context te analyseren. Als iemand een zoekvraag stelt met de term ‘Paris Hilton’, zoekt hij dan naar een hotel in de hoofdstad van Frankrijk of naar een blond stijlicoon? In de tweede plaats analyseert Watson niet alleen gegevens uit tabellen, zoals traditionele technologieën doen. Watson baseert zijn bevinding op grote hoeveelheden gestructureerde en ongestructureerde data. Ten derde stelt Watson tegenvragen en past op basis daarvan zijn modellen aan. Dat maakt de technologie zelflerend. Een oplossing met Watson-technologie geeft dan ook niet één antwoord op een vraag maar biedt verschillende opties met de mate van zekerheid uitgedrukt in percentages.
Watson rekent af met schijnzekerheden door te voorspellen op basis van modellen en patronen. Terwijl traditionele analysetechnologieën hun antwoord baseren op gegevens die al achterhaald zijn op het moment dat ze hun conclusie geven. Teerlink licht dit toe: “Eigenlijk redeneerden we 2.000 jaar geleden ook al zoals Watson. Als de Romeinen een boodschapper stuurden om de graanhoeveelheid in een pakhuis te achterhalen, hielden ze er rekening mee dat er al meer of minder graan in het pakhuis was op het moment dat de boodschapper terugkwam.” Watson houdt daar ook rekening mee en gaat een stap verder. Watsons Machine Learning en Analytische Modellen voorspellen aan de hand van variabelen wat de meest betrouwbare inschatting van de logische hoeveelheid graan is op een bepaald moment. “Hoeveel graan komt er binnen? Hoeveel broden worden er dagelijks verkocht? Dat zijn aspecten die Watson meeneemt in zijn conclusie.”
In de praktijk
Smarter Analytics is geschikt voor uiteenlopende toepassingen; van marketing, sales en customer service tot informatieverstrekking voor de overheid, medische diagnose en juridisch onderzoek. “Bijvoorbeeld bij het snel ontdekken van structuur in getuigenverklaringen”, zegt Caré. “Watson houdt rekening met de context en normale omgangstaal. Dat is cruciaal, want getuigen gebruiken vaak ieder een andere naam voor de verdachte. De één noemt hem ‘Henk’ en de ander ‘m’n maat’. In tegenstelling tot conventionele analysetechnologie, identificeert Watson al deze termen met een en dezelfde persoon”. Teerlink geeft nog een voorbeeld: “Wanneer iemand een bouwvergunning aanvraagt in tien gemeenten, krijgt hij tien verschillende antwoorden. Door een Watson-oplossing te gebruiken, kunnen overheden consistentie aanbrengen in hun communicatie. In plaats van alleen interne gegevens, analyseert Watson alle relevante en beschikbare externe data.”
Hoe ga je als bedrijf om met de exponentiële datagroei en de veranderende manier waarop we informatie uitwisselen? “De pioniers van vandaag zijn de marktleiders van morgen”, aldus Caré. “Ben je de eerste, dan wordt je vaak de meest succesvolle. Dat bewijzen de pioniers in social media. Zo zie ik niet zo snel een tweede Facebook of Twitter hun voorgangers overtreffen. Alle reden dus voor bedrijven om zo snel mogelijk met Smarter Analytics aan de slag te gaan.”
Is regulation enabling or hindering innovation in the financial services industry?
Anne Leslie, Cloud Risk & Controls Leader Europe, IBM Cloud for Financial Services Europe’s financial services sector is in the throes of wide scale digital transformation – a transition being accelerated by the growing adoption of digital solutions and services to help keep up with the demands of digitally savvy consumers. While there can be […]
The Digital Operational Resilience Act for Financial Services: Harmonised rules, broader scope of application
The Digital Operational Resilience Act – what and why As part of the European Commission’s Digital Finance Package, the new Digital Operational Resilience Act, or in short DORA, will come into force in the coming period. The aim of DORA is to establish uniform requirements across the EU that improve the cybersecurity and operational resilience […]
Banking on empathy
Suppose you’re owning a small boutique wine shop and have gone through two difficult years because of the Covid-19 pandemic. As the pandemic seems to be on its way back, it is time to revitalize the shop. And this causes direct a huge challenge: the wine stock needs to be replenished but you have used […]