Generic

Spelen 2028 alleen mogelijk in een slimme stad

Share this post:

Gepubliceerd in het Financieel Dagblad, 11 augustus 2012

Geschreven door: Harry van Dorenmalen, Algemeen Directeur IBM Nederland en Chairman van IBM Europa. Daarnaast is hij bestuurslid van VNO NCW en lid van de Economic Development Board Amsterdam.

Met de Spelen in London, laait ook in Nederland het Olympisch vuur op rondom onze kandidaatstelling voor de Spelen van 2028. Zo hield kroonprins Willem-Alexander deze week een warm pleidooi over een Nederlandse kandidatuur voor de Zomerspelen van 2028. Ook premier Rutte sprak tijdens zijn bezoek aan Londen over de eventuele kandidaatstelling van Nederland. Als Amsterdam daadwerkelijk de Spelen mag organiseren, dan moet de metropoolregio in aanloop naar de Spelen wel op een slimme, systematische wijze naar de verschillende uitdagingen kijken.

Een gigantische druk op het verkeer, strenge eisen aan de publieke veiligheid en een toenemende vraag naar water en energie. Dit zijn slechts enkele uitdagingen waar de stad Londen mee te kampen heeft tijdens de Spelen. Met meer dan 1 miljoen bezoekers neemt de bevolking van de stad tijdens het evenement met 10 procent toe. Mocht Amsterdam zich daadwerkelijk kandidaat stellen voor de Spelen dan moet zij in navolging van Londen, nieuwe mogelijkheden zoeken om de metropoolregio ‘slimmer’ te maken.

De middelen waarmee de slimme stad gerealiseerd kan worden, liggen letterlijk op straat. Sensoren en lussen in de wegen, camera’s, bluetooth signalen en parkeersensoren. Maar ook weersvoorspellingen, aankomsttijden van het openbaar vervoer en sentimentgegevens via Twitter zijn eenvoudig om te zetten in informatie. Als die intelligent worden gebruikt, ontstaat meer coördinatie tussen (semi)overheidsdiensten, het bedrijfsleven en evenementorganisaties.

Amsterdam heeft dankzij haar goede digitale infrastructuur (het beschikt over het grootste internetknooppunt ter wereld) de basis in huis om een slimme stad te worden. Ook worden met inzet van de Economic Development Board Amsterdam en de Amsterdamse Innovatie Motor verschillende initiatieven gelanceerd om die slimmere stad te creëren.

Een voorbeeld van een stad die data in haar voordeel gebruikt is Rio de Janeiro waar burgemeester Eduardo Paes besloot een systeem te gebruiken dat data van maar liefst 30 klimaat-, transport- en nooddiensten met elkaar integreert. Het resultaat is het Intelligent Operations Center, een uniek dashboard van Rio’s infrastructuur. Zo kan het stadsbestuur zich voorbereiden op de noodsituaties die kunnen plaatsvinden tijdens de grote evenementen die het de komende jaren organiseert.

De behoefte om te investeren in intelligente systemen is prangend, niet alleen omdat voorbereiding op een evenement als de Spelen tijd kost, maar ook omdat de stedelijke bevolking in snel tempo groeit. Wereldwijd verhuizen wekelijks een miljoen mensen naar de stad, waardoor experts verwachten dat de stedelijke bevolking in 2050 verdubbeld is. Steden zijn daarom genoodzaakt om op een intelligente manier met hun voorzieningen en infrastructuur om te gaan. Alleen dan kan Amsterdam over 16 jaar terugkijken op succesvolle Spelen.

More stories

Is regulation enabling or hindering innovation in the financial services industry?

Anne Leslie, Cloud Risk & Controls Leader Europe, IBM Cloud for Financial Services Europe’s financial services sector is in the throes of wide scale digital transformation – a transition being accelerated by the growing adoption of digital solutions and services to help keep up with the demands of digitally savvy consumers. While there can be […]

Continue reading

The Digital Operational Resilience Act for Financial Services: Harmonised rules, broader scope of application

The Digital Operational Resilience Act – what and why As part of the European Commission’s Digital Finance Package, the new Digital Operational Resilience Act, or in short DORA, will come into force in the coming period. The aim of DORA is to establish uniform requirements across the EU that improve the cybersecurity and operational resilience […]

Continue reading

Banking on empathy

Suppose you’re owning a small boutique wine shop and have gone through two difficult years because of the Covid-19 pandemic. As the pandemic seems to be on its way back, it is time to revitalize the shop. And this causes direct a huge challenge: the wine stock needs to be replenished but you have used […]

Continue reading